Konjsko meso: od bočnika do pljučne

 Konjsko meso od bočnika do pljučne

Blagovna znamka Hot´Horse slovi po mesnih izdelkih iz konjskega mesa. Vsak dan posebej se trudimo, da svojim strankam zagotavljamo le meso najvišje kvalitete. Kako sami poskrbimo za kakovostno meso smo že pisali na našem blogu. Tokrat pa nas zanima kateri del konjskega mesa je najboljši za pripravo določenih jedi. Katerega lahko uporabimo za konjski golaž? Bi morda radi pripravili konjsko pečenko? Kateri del konjskega mesa torej potrebujete?

Zagotovo si vsak od nas lahko prikliče v spomin obisk v lokalni mesnici. Medtem, ko nam mesar pripravlja naše naročilo, med čakanjem lahko opazimo za njegovim hrbtom prikaz razreza živalskega mesa, navadno govedine ali svinjine. Ta prikaz nam sporoča, kateri deli živali so najbolj primerni za pripravo določenih jedi. Kateri je torej najboljši del konjskega mesa?

1. STEGNO
Največji kos mesa pridobimo iz konjskega stegna. Delimo ga na notranje in zunanje stegno. Notranje je nekoliko boljše kvalitete in manj mastno. Pripravimo ga lahko za zrezke, spečemo pečenko, primeren pa je tudi za paniranje. Konjsko stegno lahko uporabimo celo za pripravo Tatarskega biftka, čeprav je za slednjega bolj primeren pljučni del.

2. PLEČE
Konjsko pleče je primerno za pripravo pečenke ali golaža. Za ostale jedi raje uporabimo druge dele konjskega mesa.  

3. BRŽOLA
Bržola prav tako spada med bolj uporabne dele. Omogoča pripravo širokega spektra jedi, kot so zrezki s čebulo, primerna pa je tudi za žar in paniranje. To meso je nekoliko bolj mastno, zato pridejo jedi iz bržole tudi bolj sočne. Če imate več časa za pripravo hrane jo lahko uporabite tudi za pripravo pečenke ali golaža.

4. HRBET – NIZEK
Hrbet razdelimo na dva dela. Na visok hrbet ali šimbas in nizek hrbet. Pri govedini bi ta del označili, kot “roastbeef”. Meso iz nizkega hrbta uporabljamo predvsem za pripravo zrezkov (kot biftek) ali pa ga spečemo v kosu po angleško. Obnese se tudi za paniranje ali pa za piknike, torej žar.


Konjsko meso za pripravo različnih jedi, najdete v

5. VISOK HRBET ALI ŠIMBAS
Drugi del hrbta – visok hrbet ali šimbas uporabimo za podobne jedi, kakor stegno, hrbet pa lahko odrežemo tudi s kostjo in dobimo odlično zarebrnico.

6. VRAT
Vsi ljubitelji golaža pozor! Vrat je odličen izbor del za pripravo slednjega. Naredite drugačen golaž!

7. PLJUČNA
Filet mignon ali tenderloin steak? Pljučna je zagotovo naš najljubši del mesa. Primerna je za vse, poleg tega pa je meso mehko in odličnega okusa! Specite najboljši biftek, kar ste ga poskusili ali pa pripravite najbolj poseben tatarski biftek, kar ste ga jedli v življenju!

8. REBRA
Kdo želi poskusiti pečena rebra? Izvrstna so! Če vas nismo uspeli prepričati, se pa lahko odločite za okusno juho s konsjkimi reberci. Zagotovo bo nekaj posebnega! V Hot´Horse Deliju so na voljo prekajena žrebetova rebra.

9. PRSA
Na kaj prvo pomislite, ko vam omenimo prsni del mesa? Polnjene prsi? Tako je! Polnjene prsi mladega konjskega mesa ne bodo pustile nikogar ravnodušnega. Tudi nas niso.

10. POTREBUŠINA
Pripravljate piknik? V času sezone za žar izberite potrebušino! Uporablja se za ražnjiče, mleto meso, trakce (taljata) in druge jedi iz žara. V Hot´Horse Deliju tega dela za zdaj ne prodajamo

11. BOČNIK
Bočnik je podobno kot vratni del primeren za kuho odličnega golaża. Njegov notranji del lahko uporabite za pečenko. Pred prihajajočimi prazniki več kot odlična ideja kako presenetiti najbližje.