5 korakov do kakovostnega mesa v vašem najljubšem burgerju

5 korakov do kakovostnega mesa v vašem najljubšem burgerju

Leta 1862 je ameriški Kongres ustanovil tako imenovan “Oddelek za ljudstvo.” Takratni “Oddelek za ljudstvo” danes poznamo pod imenom “Ministrstvo za kmetijstvo.” Razlog za prvotno pomenovanje leži v preprostem dejstvu, da je takrat kar devet od desetih Američanov živelo na kmetiji.

Danes je to razmerje v Zahodnem svetu seveda precej drugačno in tako že okoli 80% ljudi iz ekonomsko razvitih držav živi v hitro rastočih mestih. Odstotek populacije, ki se ukvarja s pridelavo hrane se tako giblje med 2 in 5%. To v praksi pomeni visok odstotek ljudi, ki niso v dejanskem stiku s pridelavo hrani in tako lažje prevzamejo zavajujoče trditve iz medijev za resnico, ali dejstvo.

Pri Hot´Horsu smo zato pripravili kratek vodič, kjer boste izvedeli, kako nam že dve desetletji uspeva zagotavljati meso vrhunske kakovosti. Kot lahko preberete spodaj, je pot do mesa v vašem najljubšem burgerju skrbno načrtovana in strokovno nadzorovana.

1. Poreklo mesa

Pri Hot´Horsu se držimo načela, da kupujemo v Sloveniji vzrejene živali, s čimer želimo spodbujati domače rejce, prav tako pa imeti naše partnerje (dobavitelje) v bližini, kar nam daje možnost nenehnega napredka, izboljšav ter višanja kakovosti.

2. Nadzor mesa

Rejci konj v Sloveniji so nadzorovani s strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Konji v Sloveniji, ki so namenjeni za vzrejo in zakol, so strogo in natančno nadzorovani. Vsak ima čip, ki nosi identifikacijske podatke; gre za neke vrste potni list. V njem so zbrani podatki o rojstvu, spolu, barvi, rejcu, rodovniku in tudi zdravstveni karton. Vsako morebitno zdravljenje veterinarji dosledno zapisujejo v ta potni list in odrejajo, ali je konj primeren za zakol ali ne. Pred tem pristojni veterinar še enkrat preveri celotno dokumentacijo in odobri ali zavrne klanje.

S tem postopkom zagotovimo sledljivost mesa, izvor in zdravstveno neoporečnost. Pri konjskem mesu, ki ga kupite pri preverjenih in s strani Veterinarske uprave odobrenih proizvajalcih konjskega mesa, ni bojazni, da bi kupili kakorkoli oporečno meso.

3. Čiščenje

Vsak obrat (mesna predelovalnica ali klavnica) sprejme HACCP načrt, ki ga preveri pristojna inšpekcijska služba in ga odobri ali zavrne. Dokler obrat nima odobrenega HACCP načrta, nima dovoljenja za obratovanje. Odobreni obrati za predelavo mesa, so danes v Sloveniji zelo čisti in urejeni, ter pod strogim nadzorom. Gre za obrate, ki so nekoliko bolj podobni kakšni operacijski dvorani, kot čemu drugemu.

Čiščenje poteka po določenih načrtih. Režimi so tako nastavljeni, da brez prestanka ustvarjamo šok za bakterije z izmenjavo čistil od bazičnih do kislih ter jim tako onemogočimo možnost, da bi se privadile na določeno čistilo.

4. Vrste mesa

Konjsko meso je v primerjavi z mesom ostalih živali bistveno bolj kakovostno. Vsebuje več visokokakovostnih beljakovin in manj maščob kot denimo govedina ali svinjsko meso. Prav tako konjsko meso vsebuje visoko vrednost železa.

Zaradi tega ter razmer na trgu je odkupna cena konjskega mesa višja. V naši ponudbi lahko zasledite konjsko ali žrebetovo meso. Kot nakazuje že samo ime, gre pri konjskem mesu za meso odrasle živali, pri žrebičku pa za žival do enega leta starosti. Slednje je lahko na trgu tudi do 20% dražje.


Pripravite odlične jedi iz konjskega mesa. Obiščite

5. Razlike v kakovosti mesa

Pri nas najdete izdelke iz konjskega mesa, kot so denimo pleskavice, klobase, hrenovke ter tudi zrezke, žrebičkove trakce, biftke … Pri vsakem izdelku gre za vrhunsko meso. Podobno kot pri govedini, je pri konjskem mesu najbolj cenjen pljučni in hrbtni del, nato notranji del stegna itd. Podrobnejšo razdelitev si lahko ogledate na spodnji sliki.

Hot'Horse - Razrez konjskega mesa